Hittar du inte det du söker?

I vår Skyltomat kan du designa skyltar helt efter egen önskan. Anpassa text, färg, form, storlek och mer.

Börja designa din skylt

Information om vägskyltar

Hos oss kan du enkelt designa vägskyltar för privat väg, egna vägvisare eller andra uppmärkningar till exempelvis en bostadsrättsförening. Det kan vara allt från att märka upp en parkering till att hänvisa besökare rätt.

Observera att vi säljer vägskyltar för privat bruk. Du som beställare ansvarar för att skylten följer de regler som gäller för platsen där skylten ska monteras.

Vägvisare och uppmärkningar

Var ska skylten placeras och vad ska den förmedla? Ska skylten sitta vid en privat eller enskild väg? Ska den kanske sättas upp vid en butik? Letar du efter vägskyltar till en parkering, cykelmärken eller gatunamnskyltar? I Skyltomaten kan du själv utforma personliga vägskyltar helt enligt egen önskan och behov.

Sveriges vägmärken fastställs av regeringen. Den som vill veta mer om lagar och regler kring Sveriges vägmärken och se vilka krav som gäller kan läsa mer hos Transportstyrelsen.

Montering av vägskyltar med stolpfäste


Varningsskylt

Dessa trafikskyltar eller varningsskyltar varnar för något, vilket gör att trafikanterna kan öka sin koncentration och sänka farten. Bland dessa skyltar finns bland annat ”Jakt pågår” och vägskyltar som varnar för speciella djur så som igelkottar, vildsvin eller till och med grodor. Varningsmärken kan också varna om ridväg som finns i närheten, eller korsande skidspår. Vägskyltar som varningsmärken har ofta röd ram, gul botten och triangulär form. 

Påbudsskylt

Påbudsskyltar eller påbudsmärken påvisar ett krav eller ett uppmanande budskap till trafikanter. Det kan exempelvis vara krav på skyddskläder, hur det är tillåtet att köra eller under vilka tider parkering är tillåten. Dessa typer av vägskyltar har ofta vit ram, blå botten och är vanligtvis rund med en symbol mitt i märket som visar uppmaningen.

Informationsskylt

Med en tydlig informationsskylt kan orter, loppmarknader och butiker markeras ut. En vägvisande skylt som ska förmedla information har ofta vit ram, blå botten och vit text.

Den som vill köpa vägskyltar eller trafikskyltar bör notera att det inte är lagligt att sätta upp skyltar som liknar statliga vägskyltar på offentliga vägar. Om det finns risk att bilister tappar koncentrationen eller missleds kan skyltarna rent utav bli farliga.

Väjningspliktsmärken

Väjningspliktsmärken upplyser om stopp- eller väjningsplikt. En väjningspliktsskylt i form av en trekant med gul bakgrund och en röd ram är ett vägmärke som talar om att man har väjningsplikt mot korsande trafik.

Lokaliseringsmärken

Lokaliseringsmärken eller vägvisningsmärken ska visa vägen eller upplysa om viss service längs vägen. Lokaliseringsmärken är till för att visa vägen till exempelvis en plats, väg eller stad. Orienteringstavlor med pilar visar dig vart du ska svänga, men också avståndet till ditt slutresmål samt vägnumret. De hjälper dig också att hitta till sjukhus, campingplatser, badplatser men även till platser med fornminnen. Man känner igen dessa vägskyltar genom olika färg och symboler. 

Anvisningsmärken

Anvisningsmärken informerar om vad som gäller för en viss plats, väg eller vägsträcka samt vilka regler som gäller. Anvisningsmärken kan ofta ha olika färger. Vägskylten eller vägmärket som visar att motorväg börjar är exempelvis grön, medan märket för tätbebyggt område är vit och svart.

Förbudsmärken

Förbudsmärken eller förbudsskyltar är vägmärken som talar om vad du inte får göra. Förbudsmärken är oftast runda med en röd ram samt gul eller vit bottenfärg. Symbolen mitt på skylten avslöjar vilket förbud som gäller, t.ex. avspärrat område, eldförbud, får ej blockeras eller hundförbud. 

Cykelmärken

Cykelmärken är ett slags lokaliseringsmärke som visar hur du ska cykla för att komma till en viss plats eller ort. De kan visa antal kilometer, riktning osv. Cykelmärken kan ha olika färger. Ett cykelledsmärke kan till exempel ha en röd, gul eller grön bottenfärg.

Gatunamnskyltar

Gatunamnskyltar visar gatans namn och kan monteras olika beroende på var skylten ska sitta. Den som vill ha gatans namn på fasaden kan välja aluminiumskylt med exempelvis skruv. Vi erbjuder även aluminiumskyltar med stolpfäste. Skyltomaten erbjuder flertalet typsnitt att välja mellan för att din vägskylt ska bli enligt önskan.

Parkeringsskyltar

Parkeringsskyltar anger vad som gäller för fordonsparkering. Då skyltarna oftast sitter utomhus rekommenderas ett tåligt och stabilt material som tål väder och vind. Många parkeringsskyltar kännetecknas av ett vitt P med blå bottenfärg medan andra skyltar visar både text och bilder.

Parkeringsskyltar kan beställas med ett reflexlaminat, vilket innebär att de är bättre synliga i mörker. Det finns olika typer av parkeringsskyltar: skyltar för privat parkering, parkering förbjuden-skyltar eller parkering avsedd för rörelsehindrade. Vilken information som ska stå på skylten väljer du själv.

Designa vägskylt för privat bruk

Skyltmax erbjuder en mängd designmöjligheter för att du ska kunna utforma personliga vägskyltar för privat bruk.

Hållbara skyltar i aluminium

Vi rekommenderar aluminiumskyltar för dig som vill sätta upp en privat vägskylt ute. Våra aluminiumskyltar lämpar sig perfekt som vägvisare, då de är vädertåliga, hållbara och har en lång livslängd. Denna typ av skylt printas digitalt och förses sedan med ett UV-skyddande laminat.

För den som vill ha en skylt som syns i mörkret kan välja att få denna skylt som reflekterande. En skylt i aluminium kan beställas med stolpmontage (om du vill att skylten ska sitta på en stolpe) eller skruv om du vill fästa skylten på annan plan yta, mot exempelvis en byggnad eller vägg.

Prisvärda skyltar i plast

Vårt sortiment innefattar också gravyrplast av hög kvalitet som med fördel kan sättas upp som en vägskylt utomhus. Text och eventuella bilder graveras in med laser, vilket gör skylten extremt hållbar och tålig. En vägskylt i plast är enkel att skruva fast mot en plan yta och används ofta för att märka ut parkeringsplatser eller handikappsparkeringar.

Den som söker en vägskylt eller ett vägmärke i andra material, storlekar eller med andra fästmetoder är välkommen att kontakta Skyltmax kundservice som gärna hjälper till vid beställningar av olika slag.

Vad tycker våra kunder?