Hittar du inte det du söker?

I vår Skyltomat kan du designa skyltar helt efter egen önskan. Anpassa text, färg, form, storlek och mer.

Börja designa din skylt

Information om taktila skyltar

En taktil skylt är en skylt som kan läsas genom att man känner på den. En taktil skylt består av en upphöjd punkskrift (taktil skrift), upphöjda symboler eller piktogram. I kombination med punktskrift – eller brailleskrift – som är ett läs- och skriftspråk som känns av med fingertopparna, kan synskadade eller blinda personer läsa vad som står på skylten.

Vi på Skyltmax erbjuder taktila skyltar där du som kund kan utforma din skylt med upphöjd skrift, så kallad taktil skrift, symbol och piktogram. Våra taktila skyltar och braille text är skapade utifrån svenska regler.

Varför taktila skyltar?

Publika lokaler och allmänna platser ska enligt lag vara tillgängliga för alla. I offentliga miljöer ska personer med nedsatt orienteringsförmåga på egen hand kunna orientera sig med hjälp av markeringar och skyltar. Detta kan inkludera taktila skyltar placerade på bland annat byggnader, i receptioner, trappor, hiss och toaletter där man lätt förväntas hitta dem.

“För oss är det viktigt att göra skyltar som är tillgängliga för alla. Det är dessutom en mycket efterfrågad produkt bland våra kunder” säger produktionschef Andreas Neander på Skyltmax.

Taktila skyltar i akrylplast

Våra taktila skyltar kan beställas med valfri blindskrift, med upphöjd skrift, symboler och piktogram, allt för att skylten ska bli så tydlig som möjligt och underlätta kommunikationen för personer med nedsatt orienteringsförmåga.

Skyltarna är tillverkade i matt akrylplast och går att beställa från storlek 50 x 50mm upp till 500 x 500mm.

Vi erbjuder följande utförande på taktila skyltar:

  • Vit taktil skylt med svart text och symboler med rundade hörn

  • Svart taktil skylt med vit text och symboler med rundade hörn

Behöver ni en specialutformad taktil skylt? - Kontakta oss här.

Placering av taktil skylt

Det finns rekommendationer för hur man ska placera taktila skyltar. Den taktila skylten ska vara anpassad så både vuxna, barn och rullstolsbundna personer enkelt ska kunna läsa dem. Avståndet från golv till kan variera, mellan 1400mm upp till 1600mm är att rekommendera. Ska den taktila skylten endast kunnas läsa av barn bör man sänka avståndet till en lämplig höjd. De taktila skyltarna har även rundade hörn, så att de som ska läsa av skylten med hjälp av sina händer inte ska skada sig.

Så placerar du taktila skyltar vid dörr

Den mest förekommande placeringen för taktila skyltar är på väggen vid dörrhandtagets sida. Rekommendationen för placering vid dörr är att skylten ska placeras mellan 140 till 160 mm från dörrkarmen. Finns det ingen fri vägg vid dörren ska skylten placeras på den närmst angränsade väggen.

Montering av taktila skyltar


Våra taktila skyltar kan beställas med självhäftande tejp som går att fästa på alla ytor. Det går också att beställa utan fästmetod. Att montera en taktil skylten med självhäftande tejp är enkelt, du väljer och mäter ut vart du vill placera skylten och trycker enkelt fast den på väggen.

Taktila skyltar med braille text och piktogram ska inte fästas med skruv då personer som läser av skylten med händerna kan göra sig illa.

Taktila piktogram

På varje taktil skylt ska det finns både text, punktskrift och blindskrift för att informationen ska vara lättbegriplig. Braille text eller punktskrift som det ofta benämns som är en upphöjd skrift i punktform som gör det möjligt för synskadade och personer med nedsatt orienteringsförmåga att lokalisera sig i offentliga miljöer. Genom att använda sig utav taktila skyltar i offentliga och företagsmiljöer möjliggör du tillgängligheten för alla.

Vi har flera piktogram att välja mellan, bland annat har vi RWC-skyltar (rullstolsWC), HWC (handikappsWC), dusch, information och trapp-piktogram.

"Vi använder två olika typer av maskiner vid tillverkning, vilket medför att vi är väldigt flexibla i vårt tillvägagångssätt och kan möta de flesta önskemål på storlek och motiv", berättar Andreas.

Kontakta oss för offert

Vill du beställa flera skyltar, har frågor kring produkten eller behöver specialutformade taktila skyltar? Du är alltid välkommen att kontakta oss info@skyltmax.se eller genom att ringa oss på 031-44 81 78 så hjälper vi dig gärna.

Andra har även köpt

Företagsskyltar
Informationsskyltar
Varningsskyltar
Övervakningsskyltar
Stör ej-skyltar
Påbudsskyltar
Golvdekaler
Covid-19-skyltar

Tillgängliga fästmetoder

Tejp

Vad tycker våra kunder?